Ljugarns semesterby & camping’s historia

Turismen och besöksnäringen

Turismen och besöksnäringen är idag Gotlands viktigaste näringsgren, jordbruket och fisket har minskat i betydelse. Här på ostkusten är turismen av gammalt datum, faktiskt öns äldsta turistort utanför Visby. Ljugarns första ”turister” hittade hit redan 1887.

Ljugarns Semesterby byggdes 1955 som den första i sitt slag på Gotland. Initiativet togs av kommunkassören Helmer Karlqvist från Lye, läraren Birger Pettersson Lye och turistnämndens ordförande Willy Gustavsson från Ljugarn. Vid den här tiden var semesterbyar en helt ny företeelse i vårt land och man gjorde studiebesök på en av de första anläggningarna på fastlandet innan man satte igång här i Ljugarn.

Anna Gustavsson, Ljugarn, som arbetade i Ljugarns Semesterby från starten och 27 år sommarsäsonger i rad, har mycket att berätta. Anna berättar att man valde att förlägga semesterbyn i ett långsträckt, strandnära skogsparti strax om det bebyggda samhället och söder om det gamla fiskeläget Vitvär.

Vitvär semesterby

Vitvär semesterby blev också namnet på den nya semesterbyn när den byggdes, det nya namnet Ljugarns Semesterby är från 2004. Med badstranden strax intill och post, dagligvaruhandel, konditori och flera restauranger på kort promenadavstånd är semesterbyn så idealiskt placerad som man bara kan önska sig.

Parallellt med vägen längs stranden röjde man en gångväg genom området och byggde sedan på ömse sidor om denna 22 stugor, varav 12 av dessa är lite större (32kvm) och 10 stugor är 24 kvm. Alla fick samma planlösning med ett vardagsrum med öppen spis, 2 sovalkover med våningssäng samt ett litet pentry och en liten hall. Stugorna ritades av ingenjör Henning Bergström, Visby. De mindre uppfördes på plats av Josef Björkman, Lye, och de större stugorna byggdes av Knut Sedersten, Burgsvik. Dessa transporterades sedan till Ljugarn.

När stugorna väl kommit på plats fick dom sin numrering, och av okänd anledning blev det 600, 601 osv. För färgsättningen av ytterväggarna anlitades bästa möjliga lokala expertis, den kände Gotlandskonstnären David Ahlqvist, Ardre. Man valde att måla somliga stugor i gult och andra i rött, dessa färger gäller ännu idag.

Stugornas inredning

Stugornas inredning var till en början mycket enkel. Det fanns ingen elektrisk ström och en enda fotogenlampa per hus fanns att tillgå. I köket fanns ett litet och ganska eldfarligt gasolkök och till kylskåp hade man en nergrävd cementring med plåtlock, vilken låg strax utanför husknuten. Vattnet hämtades från en enda pump som fick betjäna hela semesterbyn!

I sydändan av området uppfördes 1989 ett nytt servicehus med toaletter & duschar, tvättrum (även handikappanpassade). Här finns också tvättmaskin för dem som bor i semesterbyn, och här kom också den nya receptionen/kontoret att ligga. Vid receptionen kan man tidigt på morgonen köpa nybakat frukostbröd och kaffebröd men här säljs även glass och annat gott. Invid den tegelröda receptionsbyggnaden ligger husvagnscampingen som har 37 platser med el. Denna mycket trivsamma camping är väldigt uppskattad av sina bilburna gäster.

Inredningsstandarden

Allt eftersom åren gått så har inredningsstandarden förbättrats, och sålunda fick elektriskt ström ersätta fotogenen år 1970. Kylskåp installerades i alla stugor och cementringen fraktades bort. Man införskaffade nya lättvättade filtar till sängarna och lät lägga in den fina plastmattan på golvet. Visserligen gnällde de gamla stamgästerna lite eftersom de saknade de breda springorna mellan golvbräderna där man förr lätt hade kunnat sopa ner badstrandssanden…

Nu tillkom också ett flertal vattenposter, lite här och där i byn. Även lyktstolpar med bra belysning kom nu upp inom området. Man lät även färdigställa en asfalterad gångstig från semesterbyn ner till sandstranden och här kan den rullstolsbundne lätt komma till vattnet. Utmed stigen ligger även en uteplats med grill.

Underhållet pågår ständigt och de arrendatorer som under de senaste 20 åren skött om semesterbyn (Bjarne Abrahamsson och senast Gunnar Wintland) har målat och fixat för att hålla allt i gott skick. De ursprungliga faltaken (rekommenderade av D. Ahlqvist) har ersatts av vattenbeständiga plåttak.

Ljugarns Semesterby & camping

Ljugarns Semesterby & camping har alltid sedan sin start haft mycket god beläggning, många familjer återkommer år efter år. Här fanns en familj som återkom varje år från 1955 fram till 2001….troligen ett rekord!

Vid full beläggning bor ca 100 personer i stugorna och nästan lika många i husvagnarna. Fina somrar är det inte ovanligt med ett hundratal tält ute på campingplatsen som ligger vackert utmed stranden. Bokningarna börjar tidigt och i februari är det svårt att få plats till sommaren. Semesterbyn öppnar i maj och håller öppet till 15 september även om högsäsongen upphör omkring 15 augusti. Tyvärr har många missat att det är fantastiskt på Gotland även i augusti och september.

Modernisera stugorna

När nu Gotlands Kommun sålt semesterbyn (stugorna) och den tidigare markägaren sålt marken kommer nya tider för semesterbyn. Den nye ägaren avser att modernisera stugorna med dusch & toalett samt ett utedäck vid varje stuga. Det är ett drygt arbete som innebär att vatten och avloppsrör, el med mera kommer att grävas ner rakt igenom hela stugområdet du skall inte behöva gå till vattenposten längre! Man avser även att utöka antalet husvagnsplatser (20-talet) och bygga ny servicebyggnad till dessa.

Semesterbyns fantastiska, unika läge är en god garanti för dess fortlevnad och alla nya och gamla gäster hälsas välkomna av den nye ägaren. Ljugarns Semesterby är ett bra boendealternativ för dig som vill till Gotland och som önskar självhushåll och lugn och ro, men ändå kunna gå till krogen och hem igen….låt bilen stå när du bor i Ljugarn!